
HAYVANSAL GIDALAR NEDEN KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR?
Başta kırmız et olmak üzere, hayvansal gıdaların hemen hemen tamamı vücutta inflamasyon denilen düşük dereceli iltihaba yol açmaktadır ve bu inflamasyon damar sertliğini tetiklemektedir. Ayrıca inflamasyon, oksidatif stress artışı ile beraber sadece damar sertliğinin değil bugün şeker hastalığının, metabolik sendromun ve özellikle yaşlanmanın en önemli nedenidir. Bu durumda hayvansal gıdalardan zengin beslenirsek vücutta ne olur? Örneğin kolin ve lesitinden zengin hayvansal gıdalar alındığında bu kolin ve lesitin barsak bakterileri tarafından Trimetilamine dönüşür. Trimetilamin ise karaciğerden bulunan Flavin Monooksijenaz -3 enzimi tarafından Trimetilamin – N – Oksit (TMA0)’ e dönüşmektedir. Kırmızı et, yumurta, özellikle yumurta sarısı, süt ve peynir gibi mandıra ürünleri, tuzlu su balıkları TMAO’ ya dönüşen kolin, lesitin ve karnitinden zengindir. Bu besinlerden zengin beslenme vücutta ki inflamasyonu artırmakta ve damar duvarında damar sertliği gelişimine zemin hazırlamaktadır. Şöyle ki TMAO damarın iç yüzeyini döşeyen ve endotel olarak isimlendirilen hücrelerin fonksiyonlarının bozulmasına, aterosklerotik plak gelişiminde en önemli basamaklardan biri olan makrofajların köpük hücrelerinde dönüşmesine, bu plakların yırtılmaya daha eğilimli hale gelmesine, pıhtılaşmadan sorumlu kan hücreleri olan trombositlerin aktivasyonuna yol açtığı gösterilmiştir.
Bütün bu süreç kalbi besleyen koroner damarlarda damar sertliği gelişmesini hızlandırmaktadır. Bu yüzden kalp damar hastalıklarından korunmak için veya aterosklerozu geriletmek için hayvansal gıdaları olabildiğince azalmak gerekmektedir. Ben şahsen kendim organik yapılan yoğurt ve organik yapılan kefir dışında hayvansal gıdaların tamamına mesafeliyim. Dolayısıyla özellikle çiğ sebze ve meyvelerden oluşan alkali diyet tam bir kalp dostu diyettir. Özellikle yeşil ve mor sebzeler antioksidan ve fenoller bakımından daha zengindir ve bunlar sıklıkla kalp sağlığı için çiğ olarak tüketilmelidir ve ana protein kaynağı olarak baklagiller tercih edilmelidir.
Sonuç olarak; vücudumuzdaki inflamasyonu ve TMAO düzeyini azaltmak ve damar sertliğinden korunmak için vegan diyete yakın bitkisel temelli beslenmek yaşam tarzımızın en önemli parçası olmalıdır.