
TAM BİR KALP DOSTU GIDA; SARIMSAK (Allium Sativum)
Sarımsak kalp dostu gıdaların başında gelir. Sarımsak sistolik kan basıncını 7-16 mmHg, diyastolik kan basıncını ise ortalama 5-9 mmHg düşürmektedir. Ayrıca sarımsak total kolesterol düzeyini azaltmaktadır. Yani lipid profilini olumlu etkilemektedir. Sarımsak; diğer taraftan kalp tomografisi ile yapılan koroner kalsiyum skorunu düşürmekte, vücutta iltihap belirteci olan CRP değerini düşürmekte ve damar yaşını tespit etmek için kullandığımız ve atardamar sertliğini gösteren nabız dalga hızı (PWV) değerini düşürmektedir. Ayrıca sarımsağın, antioksidan, antimikrobiyal, antitümör yani antikanserojenik ve antitrombotik yani kan sulandırıcı özelliği olduğu da bilinmektedir. Bütün bu bulgular sarımsağın ne denli kalp dostu bir süper gıda olduğunu gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla gerek kalp damar hastalığı olan hastaların yanısıra gerekse sağlıklı bireylerinde kalp damar hastalıklarından korunmak amacıyla sarımsağı bolca tüketmeleri gerekmektedir. Sarımsak bilindiği gibi geleneksel tıbbın tansiyon tedavisinde kullandığı, en çok bilinen ve en yaygın kullanılan bitkidir. Sarımsağın kan basıncını nasıl düşürdüğüne dair birkaç antihipertansif mekanizma mevcuttur.Sarımsağın endotel hücrelerinde hidrojen sülfid (H2S) düzeylerini artırması, nitrik oksit (NO) düzeyini ve biyoyararlanımını artırması, anjiyotensin 2 ve ACE inhibisyonu yapması ve damar düz kas hücrelerinin çoğalmasını engellemesi bu mekanizmalardan bazılarıdır S-Allilsistein(SAC) ve Allisin sarımsağın organosülfürden en zengin komponentleridir ve özellikle SAC; yaşlı, bekletilmiş kuru sarımsak ekstrelerinde en fazla bulunurken, Allisin ise çiğ –yaş sarımsakta bolca bulunmaktadır ve bu iki komponent sarımsağın tansiyon düşürücü etkisinden primer sorumludur.
Sonuç olarak; Sarımsak kalp damar sağlığını korumamız için hergün tüketilmesi gereken tam bir kalp dostu süper gıdadır.